Advies nodig? Email ons: info@wifihouse.nl

Europa akkoord met subsidie gratis wifi op openbare plekken

Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie zijn maandagavond akkoord gegaan met het WiFi4EU-initiatief. Dat betekent dat er subsidie komt voor gratis wifi-hotspots op diverse openbare plekken in Europa.

Het Parlement, de Raad en de Commissie zorgen dat er 120 miljoen euro vrijkomt om te besteden aan het project, schrijft de Europese Commissie in een verklaring.

6.000 tot 8.000 gemeenten in Europa moeten volgens het plan hotspots krijgen op onder meer openbare pleinen, parken en ziekenhuizen. Lokale autoriteiten kunnen zich in de toekomst aanmelden voor subsidies voor de aanleg hiervan. Vanaf wanneer dat precies is, heeft de Europese Commissie niet bekend gemaakt.

Volgens Jean Claude Junkcer, president van de Commissie, moet het initiatief bijdragen aan de visie om “in 2020 ieder Europees dorp en iedere stad te voorzien van gratis draadloos internet rondom de belangrijkste plekken van het openbare leven”.

WiFi4EU

WiFi4EU werd in september 2016 aangekondigd door Juncker. Het is een onderdeel van de revisie van de Europese regelgevend voor de telecom.

Daaronder vallen ook de recente beslissingen om roamingkosten binnen de Europese Unie af te schaffen en over het vrijgeven van 5G-frequenties.