Advies nodig? Email ons: info@wifihouse.nl

Frequentiekamlasers blijken bruikbaar voor draadloze terahertzcommunicatie

Onderzoekers hebben aangetoond dat zogenoemde frequentiekamlasers te gebruiken zijn voor het verzenden en ontvangen van informatie. Dat opent de weg naar snelle draadloze communicatie op terahertzfrequenties.

Volgens Harvard is de ontdekking van belang voor de inzet van terahertzgolven voor draadloos internet. De wetenschap experimenteert al langer met terahertzfrequenties, die wellicht ingezet kunnen worden voor eventuele opvolgers van 5g of wifi. De terahertzbronnen waarmee momenteel wordt getest, hebben meestal een beperkte bandbreedte.

De onderzoekers van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences ontdekten een fenomeen dat van een laser een efficiënte modulator op microgolffrequenties maakt. Ze bouwen daarmee voort op onderzoek van vorig jaar, waarbij ontdekt werd dat het gebruik van een infraroodfrequentiekam in een quantumcascadelaser gebruikt kon worden om terahertzfrequenties te genereren.

Frequentiekamlasers zenden in tegenstelling tot traditionele lasers verscheidene laserfrequenties tegelijk uit, met een controleerbare en regelmatige afstand tussen de frequenties. Door de grote precisie gebruiken wetenschappers dergelijke lasers voor frequentiemetingen, bijvoorbeeld voor spectroscopische waarnemingen in de astronomie of de vingerafdruk van moleculen.

Voor dit onderzoek waren de wetenschappers geïnteresseerd in de output, waardoor ze moesten achterhalen wat zich in de laser afspeelde. Ze ontdekten dat licht in de laser ervoor zorgt dat elektronen oscilleren op microgolffrequenties. Die oscillaties zijn extern te moduleren om informatie op een draaggolf te coderen.

De onderzoekers hebben hun werk in het wetenschappelijke tijdschrift Optica gepubliceerd onder de titel ‘Time-dependent population inversion gratings in laser frequency combs’.