Advies nodig? Email ons: info@wifihouse.nl

Europese Commissie gaat gemeenten 15.000 euro geven voor gratis wifi-hotspots

Gemeenten in Europese lidstaten komen in aanmerking voor een financiering van 15.000 euro als ze een plan indienen voor gratis openbare wifihotspots. De Europese Commissie wil zo de toegang tot internet in tot aan 8000 gemeenten verbeteren.

Gemeenten kunnen zich vanaf dinsdag inschrijven om in aanmerking te komen voor het bedrag van 15.000 euro, dat ze moeten besteden aan hardware voor gratis wifitoegangspunten. In mei moeten ze hun aanvraag indienen.

De toekenning van het geld vindt plaats op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, meldt de Europese Commissie. Wel wil de commissie de toekenning geografisch evenwichtig verdelen en krijgt elke deelnemende lidstaat op zijn minst vijftien vouchers.

Het gaat om een eerste reeks van duizend vouchers die de EU uitdeelt, in de komende twee jaar volgen er nog vier mogelijkheden voor gemeenten om mee te dingen. De commissie stelt als eisen dat de gemeentelijke wifinetwerken gratis blijven, vrij van reclame en zonder verzameling van persoonsgegevens van gebruikers. Ook moeten niet al vergelijkbare netwerken, al dan niet particulier, aanwezig zijn.

De bedragen zijn alleen voor de aanschaf van de hardware. De kosten voor het in de lucht houden van de netwerken moeten de gemeenten zelf betalen. Het plan is onderdeel van WiFi4EU, dat als doel heeft om ‘elk Europees dorp en iedere stad tegen 2020 te voorzien van vrije, draadloze internettoegang in de omgeving van de voornaamste centra van het openbare leven’.

(Bron: Tweakers.net)