Advies nodig? Email ons: info@wifihouse.nl

Minister dient voorstel voor Cybersecuritywet bij Tweede Kamer in

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft donderdag het voorstel voor de Cybersecuritywet bij de Tweede Kamer ingediend. Aanbieders van essentiële diensten krijgen de verplichting hun beveiliging op orde te houden.

De Cybersecuritywet waar de Tweede Kamer zich over gaat buigen is de implementatie van de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn, oftewel de NIB-richtlijn, van de Europese Unie. Die moet ervoor zorgen dat lidstaten beter samenwerken op het gebied van ict-beveiliging en ook dat ze hun kritieke infrastructuur beter beveiligen.

Onderdeel van de NIB-richtlijn is een meldplicht voor aanbieders van essentiële diensten bij incidenten op het gebied van internetbeveiliging. Het gaat dan om bedrijven als drinkwaterbedrijven, banken en beheerders van gas- en elektriciteitsleidingen. Zo’n meldplicht geldt in Nederland al sinds 1 januari 2018, als onderdeel van de Wet gegevensverwerking. De huidige Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity worden opgenomen in de nieuwe Cybersecuritywet maar die wet regelt in aanvulling daarop de toezichthouders en de sancties die ze kunnen gaan opleggen. Zo moeten banken incidenten bij De Nederlandsche Bank gaan melden.

De Cybersecuritywet zal straks bovendien gelden voor online aanbieders van marktplaatsen, clouddiensten en zoekmachines. Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat de betreffende bedrijven passende maatregelen moeten nemen om inbreuk op hun netwerken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk weer op orde gebracht kan worden bij incidenten.

(Bron: Tweakers.net)