Advies nodig? Email ons: info@wifihouse.nl

Gemeente meet drukte op Wallen met camera’s en wifi-tracking

De gemeente gaat de drukte meten op de Wallen. Maandag start een proef met telcamera’s en wifi-sensoren in de Stoofsteeg, de Oudekennissteeg en op een deel van de Oudezijds Voorburgwal.

Met de proef van vier weken wil de gemeente onderzoeken wat er op langere termijn nodig is om de voetgangersdrukte op de Wallen in goede banen te leiden en ‘ongewenste drukte’ tegen te gaan.

Het telsysteem levert informatie op over de loopstromen, de routes die mensen over de Wallen lopen en de plekken waar mensen langer verblijven.

De Wallenbezoeker hoeft zich geen zorgen te maken om z’n privacy, zegt de gemeente: “De telcamera’s maken geen beelden die worden bewaard. De gegevens van de telcamera’s en wifi-sensoren zijn niet herleidbaar naar individuele passanten”. Wifi-sensoren vangen het signaal op dat een smartphone uitzendt als het zoekt naar een internetverbinding.

Drukte

Tijdens het afgelopen paasweekend werd ook al geëxperimenteerd op de Wallen om de drukte te beheersen. Toen werden digitale informatieborden geplaatst en was op bepaalde routes eenrichtingsverkeer ingesteld.

Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal meet al langer de drukte met behulp van wifi-tracking. Sinds oktober hangen er vijf meetpunten om de stromen mensen te meten. In het stuk tussen de zijstraten de Lange Niezel en de Damstraat, ongeveer 400 meter, wordt het aantal passanten continue gemeten.